Je aangetrokken voelen tot man, vrouw en alles daarbuiten: dit is panseksualiteit

Seksualiteit

In onze rubriek seksualiteit lichten we iedere keer weer een andere seksuele orientatie, gender identiteit, en alles wat onder de LGBTQ+ paraplu valt, uit. Dit keer in het zonnetje: panseksualiteit!

Wat is panseksualiteit nou eigenlijk?

Panseksualiteit, soms ookwel afgekort tot pan, is een seksuele oriëntatie die gekenmerkt wordt door aantrekking tot mensen ongeacht hun genderidentiteit of geslacht. Het woord ‘panseksueel’ is afgeleid van het Griekse woord ‘pan’, wat ‘alles’ betekent. Panseksuele mensen voelen zich aangetrokken tot hun partner op basis van persoonlijkheid, emotionele connectie en andere factoren, ongeacht of hun partner zich identificeert als man, vrouw, non-binair, of een andere genderidentiteit.

Je kunt panseksualiteit een beetje zien als de rebel onder de seksuele oriëntaties – iemand die zich als panseksueel identificeert geeft er niet om je gender. Het draait allemaal om de innerlijke sfeer, de unieke mix van jouw vibe, zonder dat dat gekoppeld is aan traditionele genderstereotypen.

Waar staat panseksualiteit binnen de LGBTQ+ gemeenschap?

Panseksualiteit is een beetje de VIP-gast op het feestje. Het valt onder het spectrum van ‘liefde kent geen grenzen’, en wordt ook wel gezien als het maatje van biseksualiteit.

Hoe weet je of je panseksueel bent?

Net zoals alle ander seksualiteiten die er zijn, heb je ook voor panseksualiteit niemands goedkeuring nodig om je zo te identificeren. Wordt je verliefd zonder je zorgen te maken over iemands geslacht of genderidentiteit? Vind je het idee van liefde zonder grenzen aantrekkelijk? En voelt panseksueel gewoon als jouw straatje? Misschien ben je wel panseksueel! Het draait allemaal om het openstaan voor de vibes van anderen, zonder je druk te maken over labels.

Je kunt jezelf natuurlijk wel een paar vragen stellen om het iets makkelijker te maken:

  • Sta je open voor diverse genderidentiteiten?
  • Voel je je aangetrokken tot mensen ongeacht hun genderidentiteit?
  • Hoeveel waarde hecht je aan iemands gender als je verliefd wordt?
  • Heb je ooit gevoelens gehad voor mensen die niet binnen de traditionele gendercategorieën vallen?
  • Wat betekent liefde en aantrekking voor jou?

En tot slot, de allerbelangrijkste vraag: hoe voelt het voor jou om jezelf te identificeren als panseksueel? Heb je het gevoel dat deze term jouw seksuele voorkeuren juist omschrijft, en voel je je er comfortabel mee?

Wat is dan het verschil tussen panseksualiteit en biseksualiteit?

Het kan best verwarrend zijn: panseksualiteit en biseksualiteit. In beide gevallen voelt iemand zich aan getrokken tot meer dan één gender. Maar biseksuelen voelen zich aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen –  binnen de gendernormen, dus. Panseksuelen gaan nog een stapje verder in hun vrijheid en verbreden hun scope. Die voelen zich aangetrokken tot mensen ongeacht hun genderidentiteit. Dus denk ook aan mensen die door het leven gaan als gender neutraal, non-binair of genderfluid.

En deze vlag mag je wapperen als je panseksualiteit omarmt

De panseksuele vlag is een symbool van trots en identiteit voor mensen die zich als panseksueel identificeren. De vlag bestaat uit drie horizontale strepen: roze, geel en blauw. Roze vertegenwoordigt aantrekking tot vrouwen, geel staat voor aantrekking tot mensen met een genderidentiteit buiten de binaire gendernormen, en blauw symboliseert aantrekking tot mannen.

En wat nou als ik he-le-maal niet panseksueel ben?

Lees je deze blog en denk je nu: ‘nee, dit ben ik absoluut niet!’? Dan zou je eens kunnen overwegen of je wellicht onder de tegenovergestelde club valt, namelijk aseksualiteit. Ook binnen aseksualiteit zijn er verschillende benamingen voor ieders voorkeur. Je leest er alles over in onze blog over aseksualiteit.

Gerelateerd

SeksualiteitTaboe

Wat betekent het als je polyamoreus bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et…
Lees verder

Gastbloggen?

Wil je jouw expertise delen en je bereik vergroten? Word gastblogger bij Nachtloungebabe! Of je nou expert bent op specifiek gebied, een enthousiaste hobbyist, of gewoon een interessante ervaring hebt – we verwelkomen jouw bijdrage met open armen.

Heb jij een goed idee, een suggestie, of wil je een samenwerking aangaan? Ons platform is dé plek om jouw stem, idee en ervaringen te laten horen en je expertise te delen met onze community. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Samen brengen we jouw idee tot leven!